Boek: Marshall McLuhan – Understanding Media

Er wordt wel gezegd dat Marshall McLuhan de vader is van de mediatheorie. Zijn gevleugelde uitspraken maakten hem in de jaren 60 tot een ware televisiepersoonlijkheid.

Een aantal van zijn observaties zijn gemeengoed geworden.

  • The medium is the message. Het is belangrijker dat er uberhaupt TV is, dan wat er op die TV te zien is. De vorm doet iets met ons: we worden ‘couch potatoes’, een nog altijd veel gebruikte term. Dit inzicht is nog altijd relevant, omdat bij nieuwe discussies over nieuwe media vaak weer vooral naar de inhoud wordt gekeken, en niet naar het grotere meta-effect. Zo praten we meer over de invloed van individuele geweldadige games, dan over de invloed van het feit dat er uberhaupt games gespeeld worden. Games beloven meer interactiviteit, en laten ons spelen met regelsystemen. Wat dat met ons brein doet, dat is volgens McLuhan veel belangrijker om te begrijpen.
  • The global village. Hij droomde dat de televisie ons zoveel over andere culturen zou leren, dat we niet meer oorlog met ze zouden willen voeren. De wereld zou dan een groot gezellig dorp worden.
  • Technologie is een verlengstuk van ons lichaam. De auto is een verlengstuk van onze voeten, de  telefoon een verlengstuk van ons oor, zo stelde hij. In die zin zijn we altijd ‘cyborgs’ geweest: onze mogelijkheden vergroten door technologie, dat is wat het menszijn definieert.

PDF Het boek is online in te zien.

WIKIPEDIA Marshall McLuhan