Fake News & Post Truth

Recent is er veel te doen over “nep nieuws”, en de ‘post truth’ maatschappij. Er lijken twee oorzaken aan te wijzen:

Schandalen verkopen beter

De opkomst van Nep Nieuws lijkt allereerst het gevolg van de dominante van businessmodellen op het internet waar de burger met data betaalt, in plaats van met geld. Wie het lukt om massaal de aandacht te trekken, kan veel advertenties laten zien en veel gedragsdata verzamelen, en zo veel geld verdienen.

Het gevolg is een strijd om de aandacht waarbij alle middelen geoorloofd lijken. Daarbij wordt bijvoorbeeld steeds slimmer gebruik gemaakt van inzichten uit de psychologie die onze psychologische voorkeuren, verlangens en ‘biasses’ beschrijven. Hierdoor ontstaat een race-to-the-bottom, richting goedkoop ‘nieuws’ vol toegevoegde psychologische zoetstoffen.

Het zaait twijfel. Twijfel zaait passiviteit.

Er is ook een politieke drijfveer aan te wijzen, waarbij de gebeurtenissen rondom MH17 een goed voorbeeld zijn. Door twijfel ze zaaien over wat waar is en wat niet, en het echte nieuws te verdunnen met nep-nieuws, wordt het voor de burger steeds minder eenvoudig om te achterhalen wat de waarheid is. Deze tactiek heft als doel om apathie te kweken en zo het handelingsvermogen van de burger te verminderen. Wanneer die denkt “ik weet niet meer wat ik moet geloven, dus ik doe maar niks”, is deze tactiek geslaagd.

“Unlike in Soviet times, disinformation from Moscow is primarily not selling Russia as an idea, or the Russian model as one to emulate. In addition, it is often not even seeking to be believed. Instead, it has as one aim undermining the notion of objective truth and reporting being possible at all,”  – Keir Giles voor NATO

Relevante bronnen:

WIKIPEDIA Clickbait is een benaming voor content verleidelijke content.

YOUTUBE Het memes concept uitgelegd

INTERVIEW Een interview met een ondernemer in nep nieuws.

WIKIPEDIA Filosoof Herbert Marcuse beklaagde zich in de jaren 70 al over non-nieuws.

WEBSITE De EU heeft een website waarin analyses en inzichten over dit vraagstuk worden verspreid.

PUBLICATIE The Next Phase of Russian Information Warfare – Keir Giles

PUBLICATIE The Menace of Unreality – Peter Pomerantsev & Michael Weiss

VIDEO Arjen Lubach over de Russische tactiek rondom MH17