Publicatie: Databrokers

De Federal Trade Commission van de Verenigde Staten heeft een onthullend rapport geschreven over de activiteiten van ‘databrokers’. Dit zijn bedrijven die grote hoeveelheden data en inzichten over burgers verzamelen en doorverkopen.

Data is zo populair omdat ze de belofte in zich heeft dat je er risico mee kunt beheersen. Databrokers bieden bedrijven en overheden allerlei diensten aan:

  • Data Enrichment Services: ze helpen overheden en bedrijven gaten in hun data op te vullen.
  • Bedrijven kopen ook kant-en-klare analyses en risico scores in, zodat ze de gevoelige data niet zelf hoeven op te slaan. Het bezitten van veel data is immers ook een risico.

Groei

Deze markt is de afgelopen jaren enorm gegroeid, zowel in omvang als intensiteit. De partijen die ze onderzochten verkopen onderling ook data aan elkaar. Sommige hadden wel 3000 datapunten per burger. Naam? woonplaats? zwanger? sportief? stipt? rijk? homo? activistisch? verkracht? gelovig? gezellig? Het is vaak bekend, of er is uit gedragsdata een waarschijnlijkheidsscore gedestilleerd.

Er zijn natuurlijk voordelen voor de burger: als die een goede score heeft, krijgt die meer vertrouwen, en daardoor meer kansen. Systemen die onze reputatie meten maken het mogelijk om vertrouwen te scheppen op plekken waar dat voorheen niet bestond. Je huis verhuren aaneen wildvreemde, dat was voor de burger een risico. Maar dankzij AirBNB is dat risico verlaagd.

Maar, zo legt het rapport uit, er zijn op dit moment stevige nadelen die regulering vereisen.

DOWNLOAD PDF

ARTIKEL Maaike Goslinga over Databrokers in Nederland

Zie ook het concept van de ‘Risk Society’ van Ulrich Beck.
Zie ook het boek Weapons of Math Destruction, over maatschappelijke gevolgen van een te sterk vertrouwen in geautomatiseerde beoordelingen.