Boek: Program or be Programmed

Schrijver Douglas Rushkoff stelt dat de machtsverhouding in de toekomst als volgt samen te vatten is: er zullen mensen zijn die hun wereld programmeren, en de mensen die dat niet kunnen.

Hij wijst hiermee op de groeiende digitale kloof, en het belang van kunnen programmeren als vorm van geletterdheid die deze kloof kan helpen overbruggen.

Het boek is deels een reactie op zijn eigen utopisme; hij ging ervan uit dat een jongere generatie ‘digital natives’, mensen het met het internet opgroeiden, vanzelf ook beter zouden worden in het begrijpen van de mogelijkheden, en het doorzien van de problemen. Maar dat blijkt niet het geval. Hij ziet een dat mensen zich als een consument tot de computer verhouden: ze willen weten wat het de opties zijn. Maar dat is een gelimiteerd perspectief: het toffe van de computer is dat het alles kan, als je dat zelf programmeert. De computer was immers een ‘universele machine’: door er andere software op te plaatsen kon het hele andere taken uitvoeren. Die kracht, stelt hij, gaat nog steeds aan de meeste mensen voorbij.

De argumenten om te leren programmeren zijn ook vrij eenzijdig, stelt hij. Ja, je kunt er later makkelijker een baan mee vinden, want ja, elke baan krijgt een digitale component. Maar kunnen programmeren biedt zoveel meer.

  • Het is ook een nieuwe uitingsvorm. Vergelijk het met lezen en schrijven: dat leer je ook niet alleen om je werk te kunnen doen. Je leert het ook om te kunnen communiceren, en om nieuwe verhalen tot je te kunnen nemen, en om je te kunnen uiten. Om een vol mens te kunnen zijn in een talige wereld.
  • Het is een manier waarop kritische burgers hun eigen macht kunnen verzamelen, bijvoorbeeld door hun eigen data te verzamelen over de wereld.

BOEK Te koop op bol.com

VIDEO

Zie ook: innovatie